Versiunea română Magyar verzió English
Főoldal
Magunkról
Programjaink
Kiadványaink
Sajtószoba
Elérhetőség
 
Sajtószoba
Sajtóközlemények

 

Egy évtizednyi Zöldövezet: a MOL Románia legrégebbi pályázati programja

1 millió euróval támogatott több mint 400 projektet

 

 • 10 éves a MOL Románia és a Polgár-Társ Alapítvány közös kezdeményezése, a Zöldövezet program
 • A program keretében 424 környezetvédelmi projektet támogattak, összesen 4,83 millió lejjel
 • Több mint 171.000 gyermek és fiatal vett részt a támogatott projektek tevékenységeiben

 

2015. december 17-e, Kolozsvár - Tíz éve megszakítás nélkül mûködik a MOL Románia legrégebbi társadalmi felelõsségvállalási programja, a Zöldövezet, amelyet a Polgár-Társ Alapítvánnyal közösen hozott létre. A program keretében eddig összesen 69.000 cserjét és fát ültettek, 428.000 négyzetméternyi városi területet zöldesítettek és 71 tanösvényt hoztak létre az ország védett területein.

 

"Örömmel tölt el, hogy elmondhatjuk, hogy a Zöldövezet, a MOL Románia egyik legelsõ társadalmi felelõsségvállalási programja fennállásának tizedik évét ünnepli. Ez az évforduló büszkeséggel tölt el bennünket. Egyrészt, mert az utóbbi tíz évben e téren folytatott tevékenységünk bizonyítja vállalatunknak a közösség iránti elkötelezettségét. Másrészt pedig, ha erre az évfordulóra mérlegként tekintünk, azt láthatjuk, hogy ezek a látványos eredmények híven tükrözik a közösségek ezirányú elkötelezõdését is. Ezek az eredmények megerõsítenek abban a hitünkben, hogy ez a program egy hosszú távú pozitív változás alapjait teremtette meg a közösségekben. Ezért biztatjuk és támogatjuk azokat a kezdeményezéseket, amelyek környezetünk szebbé tételét célozzák."- nyilatkozta Daradics Kinga, a MOL Románia ügyvezetõ igazgatója.

 

Az elmúlt 10 év alatt a MOL Románia és a Polgár-Társ Alapítvány 4,8 millió lejt meghaladó összeggel támogatott összesen 424 projektet. A zöldövezetek létrehozásában, rendezésében és a védett területek népszerûsítésében több mint 170.000 személy vett részt. Számukra a projektek keretében szervezett programok nemcsak a tanulásra nyújtottak jó lehetõséget, hanem arra is, hogy közvetlenül hozzájárulhassanak a különbözõ környezetvédelmi tevékenységek sikeréhez.

 

„A MOL Románia és a Polgár-Társ Alapítvány közötti együttmûködés 10 éve tart. Egy évtized, amelyben több tízezer résztvevõt vontunk be környezetvédelmi tevékenységekbe, egy évtized, amelyben a zöld oldalon állva, több száz városi övezet megszépítéséhez és Románia lenyûgözõ természetvédelmi területeinek védelméhez járulhattunk hozzá. Tízéves partnerségünk, valamint az elért eredmények élõ bizonyítékai annak, hogy a vállalati és a civil szféra együttmûködése társadalmi szintû pozitív változásokat eredményezhet."- nyilatkozta Potozky László, a Polgár-Társ Alapítvány igazgatója.

 

10 év (2006-2015)  Zöldövezet, számokban:

 

-          4,83 millió lej: az az összeg, amellyel a MOL Románia és a Polgár-Társ Alapítvány civil szervezetek környezetvédelmi projektjeit támogatta

-          424: a támogatott projektek száma             

-          171.075: környezetvédelmi, valamint környezeti nevelési tevékenységekben részt vevõk száma                                             

-          69.539: elültetett fák és cserjék száma

-          62.589: elültetett virágok száma                                         

-          428.327 nm: felújított városi zöldövezetek összterülete

-          71: védett területeken létrehozott tanösvények száma      

-          69: Junior Ranger táborok száma

-          479: iskolán kívüli környezeti nevelési tevékenységek száma (mûhelyek, versenyek, kiállítások, kirándulások és egyéb események)

 

A Zöldövezet programot a MOL Románia és a Polgár-Társ Alapítvány 2006-ban indította el olyan pályázati programként, amely a közösség, fõképp a gyermekek és fiatalok bevonását tûzte ki céljául a különbözõ, zöldövezetek rendezését célzó projektekbe. Jelenleg a program a Városi zöldövezetek és a Védett területek programrészekre oszlik és évente meghirdetett pályázati kiírás formájában zajlik, a projekteket pedig a támogatást elnyert civil szervezetek bonyolítják le.

 

A program Városi Zöldövezetek komponense keretében azon civil szervezetek által - partnerségben más intézményekkel - lebonyolított projektek nyernek támogatást, amelyek célja a városi zöldövezetek felújítása vagy létrehozása a helyi közösségek aktív részvételével.

A Védett Területek programösszetevõ esetében támogatást nyernek azon projektek, amelyek célul tûzték ki a romániai védett területek népszerûsítését a helyi közösségek körében.

Zöldövezet-díj - 2015

 

A 2015-ös Zöldövezet díj nyertese a Városi zöldövezetek programrészben az „Asociaþia Centrul de Resurse pentru Acțiune Localã - CRAL"

 

A szervezet „Az idõ illatos kertje" elnevezésû projektjét 2015. április és szeptember között valósította meg Hátszegen, a Hátszegvidéki Dinoszaurusz Geopark területén. A projekt célja egy olyan városi zöldövezet létrehozása volt, amely az arra látogató turistákat, diákokat megismerteti a vidék geológiai és növénytani változatosságával, valamint a látássérültek számára is elérhetõ.

A három különbözõ zöldövezet-rész, Az idõ ösvénye, az Aromaterápiás kert és a Nagymama kertje a helyi földtani, növénytani és biológiai sokféleséget hivatott bemutatni. Az ezeken elhelyezett információs táblák Braille-írással vannak ellátva, így az információk a látássérültek számára is elérhetõek. A különbözõ „land-art" elemekkel gazdagított területen egy pihenõrészt és egy, az önkéntesek tevékenységeihez szükséges helyiséget is létrehoztak. A területrendezés mellett a projekt részét képezték különbözõ foglalkozások és gyakorlati mûhelyek is.

 

Zöldövezet-díj nyertese Védett Területek 2015: Aqua Crisius Egyesület

 

 „A természeti értékek megõrzése és népszerûsítése a közösségek bevonásával" címû projekt keretében a díjazott szervezet a Jád-völgye természetvédelmi terület népszerûsítését tûzte ki célul, a közösségek aktív részvételével.

A cél elérése érdekében a megvalósított projekt keretében kijelöltek egy kerékpárutat és környezetismereti, környezetvédelmi témájú nevelési tevékenységeket szerveztek gyerekeknek. A projekt tevékenységeit bõvítette egy többnapos Junior Ranger tábor is. A Junior Ranger típusú tevékenységek népszerûsítése érdekében a tábor ideje alatt filmet készítettek, amely az interneten elérhetõ. A tábor programját különbözõ játékok és környezeti nevelési tevékenységek képezték.

A projekt részét képezte az idén második alkalommal megszervezett Erdélyi Orgona Napja, amely keretében helyi termékvásárt szerveztek és néptáncbemutatóval, vetélkedõkkel tettek színesebbé. A projekt tevékenységeit április 15. és szeptember 28. között valósították meg.

 

A MOL Románia által a Zöldövezet programra szánt összeg évenkénti 150.000 eurót tesz ki.

A városi zöldövezetek létrehozására és rendezésére legtöbb 9.000 lej, míg a védett területek népszerûsítését célzó projektek esetében legtöbb 20.000 lej támogatást biztosít projektenként.

További részletek a programról a www.spatiiverzi.org.ro, www.molromania.ro, és a www.repf.ro honlapokon találhatók.

 

A MOL Csoportról

A MOL Románia a MOL Csoport tagja. A MOL Csoport Közép-Európa egyik jelentõs kõolaj- és földgázipari nemzetközi vállalata. A MOL Csoport 40 országban fejti ki tevékenységét, Európában, a Közép-Keleten, Észak-Afrikában és a FÁK tagországaiban, világszinten több mint 29.000 alkalmazottat foglalkoztat. A Csoport 4 finomítót és 2 petrokémiai egységet üzemeltet egy Magyarországra, Szlovákiára, Horvátországra és Olaszországra kiterjedõ ellátási lánc integrált irányításának keretében. A MOL Csoport ezen kívül több, mint 1.700 töltõállomásból álló hálózatot mûködtet Közép- és Délkelet-Európában. Romániában a MOL 156 tagú töltõállomás-hálózattal rendelkezik, a nagykereskedelmi és a kenõanyag eladásban folyamatos növekedés jellemzi. A MOL belépett a földgázpiacra is, a MOL Energy Trade révén. A MOL Csoport koncessziós szerzõdést kötött az Országos Ásványkincs Hatósággal 3 kutatási blokkra Románia nyugati részén.

A Polgár-Társ Alapítványról

A Polgár-Társ Alapítvány a környezet védelmét és a közösségek fejlesztését támogatja Romániában, hozzájárulva ezáltal egy fenntartható társadalom kialakításához. Az alapítvány különbözõ programok és eszközök kidolgozásával és alkalmazásával, mint például adományozó programok, szervezeti támogatás, továbbképzõ tanfolyamok és operatív programok, felkarolja a fenntartható fejlõdést és a közösségek támogatását célzó kezdeményezéseket. Az elmúlt 16 évben, adományozó programjain keresztül, a Polgár-Társ Alapítvány közel 1100 környezetvédelmi és közösségfejlesztõ projektet támogatott több mint 45 millió lej értékben.

Sajtókapcsolat

Felméri Erzsébet

MOL Románia

tel: 0264-407624 | @: efelmeri@molromania.ro

 

 

 

 

Cseke Andrea

Polgár-Társ Alapítvány

tel: 0266/310678 | @: andreacs@repf.ro

 

 

 

 

50 projekt nyert támogatást - 2014

2014. 04. 10.  

A MOL Románia és a Polgár-Társ Alapítvány 50 környezetvédelmi projektet támogat 650.000 lej értékben

 • 650 000 lejjel támogat a MOL Románia és a Polgár-Társ Alapítvány 50 környezetvédelmi projektet a Zöldövezet program keretében
 • A program idei kiírásán 24 megyében nyertek támogatást
 • Az elõzõ nyolc évben több mint egymillió eurót osztottak ki

2014. április 10-e - A MOL Románia és a Polgár-Társ Alapítvány közös Zöldövezet programja összesen 650.000 lej értékben támogat  környezetvédelmi projekteket 2014-ben. A nyertesek listája a www.zoldovezet.ro, www.molromania.ro, valamint a www.repf.ro honlapokon  található.

”A Zöldövezet programot közel egy évtizede hirdettük meg és következetesen mellette állunk azóta is. 2006 óta több mint 134.000 önkéntes vett részt a projektekben, akik egyrészt 367.000 négyzetméternyi zöldövezetet tettek szebbé, másrészt pedig a környezettudatos szemléletet sajátították el. A programot tavaly a Romanian CSR Awards-on elsõ díjjal jutalmazták és számunkra ez a nagyközönség elismerését is jelenti a megvalósításaink iránt. Ugyanakkor megerõsít bennünket abban, hogy a társadalmi felelõsségvállalás területén, jó úton járunk” - hangsúlyozta Daradics Kinga, a MOL Románia ügyvezetõ igazgatója.

„A Zöldövezet program két összetevõje keretében elbírált projektek a civil szervezetek és a közösségek cselekvõkészségét és tenni akarását bizonyítják, a jobb városi környezeti körülmények kialakítása, illetve a természeti értékek népszerûsítése érdekében. A projektek keretében elõirányzott tevékenységek, módozatok kreatív és innovatív jellegûek, ezáltal biztosítva a nagy létszámú közösségi részvételt.” – hangsúlyozta Potozky László, a Polgár-Társ Alapítvány igazgatója.

A Zöldövezet program Városi zöldövezetek kialakítását/felújítását célzó kategóriájában a program elbíráló bizottsága 94 pályázat közül választotta ki a 27 nyertes projektet. Ezen projektek keretében a nyertes civil szervezetek iskola- és óvodaudvarokat, közparkokat, gyerek-elhelyezõ központok udvarát és botanikus kertet is rendeznek, alakítanak át összesen 25 városban, az ország 17 megyéjében. Közel 30.000 m2 területen több mint 2.000 fa és cserje, továbbá 14.000 virágpalánta ültetését tervezik a támogatott projektek keretében, továbbá környezeti nevelõ tevékenységek színterei lesznek fõként diákok körében.

A Védett Területek komponens keretében mintegy 85 projekt érkezett, amelybõl 23 nyert támogatást. Itt egy projekt esetében a maximálisan megpályázható összeg 20 ezer lej (mintegy 4500 euró) volt, a nyertesek pedig Junior Ranger tevékenységekre, tanösvények kialakítására, a Rezervátum Napja, a Biodiverzitás Napja, kiállítások és látogatóközpont megszervezésére kaptak támogatást. Az ország 14 megyéjében nyertek támogatást ezen programösszetevõ keretében.

Szatmárnémeti lakóinak számával szinte megegyezõ számú, vagyis több mint 134 ezer önkéntes vett részt a programban az elmúlt nyolc évben. A támogatott pályázatokon keresztül felújítottak, vagy zölddé tettek 363 ezer m2 területet. A 124 védett területen lezajlott projekt révén látogatóközpontokat és tematikus tanösvényeket hoztak létre, illetve Junior Ranger táborokat és tevékenységeket szerveztek, amelyek fontos szerepet játszanak a gyerekek környezeti nevelésében.

A MOL - csoportról

A MOL Csoport Közép-Európa egyik legnagyobb vállalata, amely több mint 40 országban fejti ki tevékenységét, és világszerte 28.000-nél is több alkalmazottat foglalkoztat. A Csoport öt kõolaj finomítót és két petrolkémiai üzemet mûködtet az ellátási lánc integrált tevékenységi szintjén Magyarországon, Szlovákiában, Horvátországban és Olaszországban. Ezen kívül a Csoport Közép- és Délkelet-Európában több mint 1700 töltõállomásból álló hálózatot is mûködtet. Romániában a MOL-nak 143 kútból álló hálózata van a fõ fuvarozási útvonalak mentén és a városokban.

A Polgár-Társ Alapítványról

A Polgár-Társ Alapítvány a környezet védelmét és a közösségek fejlesztését támogatja Romániában, hozzájárulva ezáltal egy fenntartható társadalom kialakításához. Az alapítvány különbözõ programok és eszközök kidolgozásával és alkalmazásával, mint például adományozó programok, szervezeti támogatás, továbbképzõ tanfolyamok és operatív programok, felkarolja a fenntartható fejlõdést és a közösségek támogatását célzó kezdeményezéseket. Az adományozó programjain keresztül, a Polgár-Társ Alapítvány több mint 858 környezetvédelmi és közösségfejlesztõ projektet támogatott több mint 17 millió lej értékben, az elmúlt 15 évben.

 

 

Zöldövezet program - 2014

2014. 01. 21.

A MOL Románia és a Polgár-Társ Alapítvány kilencedik alkalommal hirdeti meg a Zöldövezet programot

A program keretében eddig nyújtott támogatás összértéke meghaladja az egymillió eurót

 • A kilencedik alkalommal meghirdetett Zöldövezet program keretében 670 000 lej támogatást biztosít a MOL Románia
 • Az eddigi támogatások összértéke meghaladja az egymillió eurót
 • A Zöldövezet díj nyertese a Román Madártani Egyesület kovásznai fiókszervezete lett

2014. január 21., Csíkszereda - A MOL Románia és a Polgár-Társ Alapítvány immár kilencedik alkalommal hirdette meg a Zöldövezet programot, melynek keretében közel 670 000 lej értékû támogatást biztosítanak civil szervezeteknek környezetvédelmi projektjeik megvalósítására.

A Zöldövezet program a MOL Románia legelsõ társadalmi felelõsségvállalási programja és büszkék vagyunk arra, hogy megbízható partnerévé váltunk a környezetvédelmi programokat megvalósító szervezeteknek. A MOL Románia által eddig nyújtott támogatás összértéke meghaladja az egymillió eurót. A projektek célja, a látványos megvalósítások elérése mellett, a környezetvédelem fontosságának hangsúlyozása, a környezet védelme és a közösségek felelõsségvállalásának fejlesztése, különösen a fiatalok körében” - nyilatkozta Daradics Kinga, a MOL Románia ügyvezetõ igazgatója.

A Zöldövezet program évente nagyszámú civil szervezetet és önkéntest mozgósít, akik aktívan részt vesznek a környezetvédelmi tevékenységekben. A program sikeressége  nagyrészt annak köszönhetõ, hogy a két partner – a MOL Románia és a Polgár-Társ Alapítvány – úgy tervezte és fejlesztette ki a programot, hogy az megfeleljen a célcsoportok igényeinek, ugyanakkor felkeltse a helyi közösségek érdeklõdését és tenni akarását.

Ezzel egyidejûleg, a program Romániában az egyik legrégebbi civil szervezet és vállalat közötti együttmûködésen alapszik, amely stratégiai és fenntartható elõnyöket biztosít minden érdekelt félnek” - nyilatkozta Potozky László, a Polgár-Társ Alapítvány igazgatója.

A pályázatok beküldésének határideje 2014. február 18-a, míg a nyertes pályázók listáját  március végén teszik közzé. A városi zöldövezetek kialakítására vagy felújítására elnyerhetõ támogatás összege legtöbb 9 ezer lej, míg a védett területeket célzó komponensben ez 20 ezer lej. A pályázási feltételekkel kapcsolatos részletes információk a www.zoldovezet.ro, www.molromania.ro, valamint a www.repf.ro honlapokon  találhatók.

A Polgár-Társ Alapítvány, valamint a program honlapján (www.repf.ro és www.zoldovezet.ro) olyan kézikönyvek állnak  rendelkezésre, melyek segítenek a környezeti  nevelés  megvalósításában.

Támogatás a következõ tevékenységekre igényelhetõ:

 • zöldövezetek rehabilitálása és létrehozása környezetbarát módon,
 • környezeti nevelés a fiatalok és helyi közösségek körében,
 • Junior Ranger táborok – a fiatalok bevonása védett területeken a biodiverzitás megõrzési és környezetvédelmi tevékenységekbe,
 • Védett Terület Napja – az év egyik napját az adott védett terület hivatalos napjának való kinevezése és a helyi közösség bevonása az ehhez fûzõdõ tevékenységekbe,
 • látogatóközpontok létrehozása vagy felújítása a védett területeken,
 • nevelõ jellegû tanösvények létrehozása vagy felújítása,
 • Nemzetközi Biodiverzitás Napja alkalmából szervezett tevékenységek.

 

Zöldövezet díjak nyertesei

A Városi zöldövezetek-komponens keretében kiosztandó Zöldövezet Díj nyertese az erdõszentgyörgyi Zöld Fény Egyesület.  A „Zöld udvar egészséges gyerekeknek” címû projekt a líceum udvarán létrehozott kert környezetvédelmi oktató potenciáljának köszönhetõen nyerte el a díjat. A díj értéke a szervezet által már elnyert finanszírozás összegének felel meg.

A Védett területek-komponens keretében a Román Madártani Egyesület Kovászna megyei fiókszervezete nyerte a Zöldövezet Díjat. Az elnyert támogatásból megszervezték az elsõ regionális kiterjedésû madártani versenyt, amelyen 7 megyébõl vettek részt diákok. Ugyanakkor a szervezet megszervezte a Biodiverzitás Napot 7 tanintézményben és egy többnapos tábort is szerveztek a Duna Deltában. A védett területek kategóriában az elmúlt évben hirdették meg elõször a Zöldövezet Díjat. A díjat azon nyertes pályázónak ítélik oda,  amely kreatív módon népszerûsíti a védett területek fontosságát, illetve a legsikeresebb az önkéntesek mozgósításában.

A díj értéke 10 ezer lej.

Részletek a programról

2013-ban a MOL Románia több mint 646 ezer lejnyi támogatást nyújtott az 51 jóváhagyott projekt megvalósítására, amelyeknek összesen több, mint 25 ezer résztvevõje volt. A program keretében összesen 28 850 m2 városi zöldövezetet újítottak fel, vagy hoztak létre, több mint 3140 cserjét és fát, valamint 5 268 virágot ültettek. Ugyanakkor a támogatott szervezetek 9 tanösvényt alakítottak ki és 12 helyszínen megszervezték a Biodiverzitás Napját és a Védett Terület Napját.

Szatmárnémeti lakóinak számával szinte megegyezõ számú, vagyis több mint 134 ezer önkéntes vett részt a programban az elmúlt nyolc évben. A támogatott pályázatokon keresztül felújítottak, vagy zölddé tettek 363 ezer m2 területet. A 124  védett területen lezajlott projekt révén látogatóközpontokat és tematikus tanösvényeket hoztak létre, illetve Junior Ranger táborokat és tevékenységeket szerveztek, amelyek fontos szerepet játszanak a gyerekek környezeti nevelésében.

A MOL - csoportról

A MOL Csoport Közép-Európa egyik legnagyobb vállalata, amely több mint 40 országban fejti ki tevékenységét, és világszerte 28.000-nél is több alkalmazottat foglalkoztat. A Csoport öt kõolajfinomítót és két petrolkémiai üzemet mûködtet az ellátási lánc integrált tevékenységi szintjén Magyarországon, Szlovákiában, Horvátországban és Olaszországban. Ezen kívül a Csoport Közép- és Délkelet-Európában több mint 1700 töltõállomásból álló hálózatot is mûködtet. Romániában a MOL-nak 143 kútból álló hálózata van a fõ fuvarozási útvonalak mentén és a városokban.

A Polgár-Társ Alapítványról

A Polgár-Társ Alapítvány a környezet védelmét és a közösségek fejlesztését támogatja Romániában, hozzájárulva ezáltal egy fenntartható társadalom kialakításához. Az alapítvány különbözõ programok és eszközök kidolgozásával és alkalmazásával, mint például adományozó programok, szervezeti támogatás, továbbképzõ tanfolyamok és operatív programok, felkarolja a fenntartható fejlõdést és a közösségek támogatását célzó kezdeményezéseket. Az adományozó programjain keresztül, a Polgár-Társ Alapítvány több mint 858 környezetvédelmi és közösségfejlesztõ projektet támogatott több mint 17 millió lej értékben, az elmúlt 15 évben.

 

 

Magunkról   Programjaink Kiadványaink Sajtószoba Elérhetőség
Teljes oldaltérkép
Történetünk
Célkitűzéseink
Vezetőtanács
Munkatársaink
Díjaink
Éves jelentések
EP tagság
Támogatási statisztika / kimutatás
Adománygyüjtés
Támogatóink
Partnerségek
Aktuális programok
Lezárult programok
Könyvek
Szórólapok
Sajtómegjelenések
Médiapartnerek
Sajtóközlemények
Elérhetőségek
Üzenőfal
Látogatók száma: 2751379