Versiunea română Magyar verzió English
Fõoldal
Magunkról
Programjaink
Kiadványaink
Sajtószoba
Elérhetõség
 
Hírek és események
Használatba vették a MOL Románia és a Polgár-Társ Alapítvány által adományozott orvosi eszközöket és berendezéseket a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházában 2019-07-12  

- Az adományba kapott orvosi eszközök és készülékek már használatban vannak a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban, az adomány összértéke 270.000 euró

- A gyermekgyógyászati osztály nagy teljesítményű ultrahang készüléket, az újszülött-gyógyászati osztály modern újszülött melegítő- és újraélesztő asztalt, valamint kékfény lámpákat, míg az onkológiai osztály 10 önszabályzó kezelő fotelt és két vénakereső eszközt kapott az adomány révén

- Már használatban van a teljesen felszerelt mentőautó is, amely szintén az adomány része 

2019. július 11., Csíkszereda - A MOL Románia és a Polgár-Társ Alapítvány korszerű orvosi berendezéseket és eszközöket adományozott a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórháznak. A  270.000 euró (1.250.000 lej) értékű eszközöket már használatba vehették a kórház különböző osztályain.  

„Az orvosi eszközök használatba adása nyomán megerősödött a meggyőződésünk, hogy ez egy rendkívül fontos projekt, hiszen látjuk, mennyire hasznosnak bizonyulnak ezek az eszközök mind a kórház orvosai mind a betegek számára. A páciensek fizikai és pszichikai komfortja sokat számít a gyógyulási folyamatban, ezért nagy a jelentősége annak, hogy a szükséges kezelést a legjobb körülmények között kaphatják meg. Nagyon fontos továbbá, hogy a leghatékonyabb technológiai eszközök állnak az orvosok rendelkezésére, amellyel segíteni tudják azokat, akiknek szükségük van rá. Mi pedig szívből örvendünk, hogy ebben segíteni tudunk."  - nyilatkozta Camelia Ene, a MOL Románia ügyvezető igazgatója.

„A projekt kezdetétől fogva lelkesedéssel vettünk részt a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház modern orvosi eszközökkel való ellátásában. Egyszerű az indok, hiszen már a projekt kezdetén éreztük ennek a kezdeményezésnek a fontosságát és hasznosságát, tudván, hogy ezáltal hozzájárulunk az egészségügyi ellátás és az orvosi szolgáltatások minőségének javításához.  Megelégedéssel tapasztaltuk minden alkalommal, amikor az adományozott berendezéseket átadtuk a különböző kórházi osztályoknak, hogy mennyire örvendtek az orvosok és az egész egészségügyi személyzet, illetve hogy milyen sokat jelent számukra az, hogy korszerű berendezéseket használhatnak munkájukban." - mondta Potozky László, a Polgár-Társ Alapítvány igazgatója.

 A MOL Románia támogatásának köszönhetően új generációs ultrahang készülékkel dolgozhatnak a gyermekgyógyászati osztályon. Ennek az eszköznek szükségességét az is mutatja, hogy üzembe helyezése óta szinte folyamatosan használják. A készülék sok betegség kiszűrésében segít, már újszülöttek vizsgálatánál is használható, ugyanakkor helyettesíthet egyéb vizsgálatokat is, mint például a röntgen, vagy CT vizsgálat. Az adományba kapott új készülékkel dolgozni is könnyebb, mivel gyorsabban lehet váltogatni a szondákat rajta, így csökken a baba, vagy a kisgyermek számára a vizsgálat ideje is.

Életmentő szerepe van az újszülött osztályon üzembe helyezett melegítő- és újraélesztő asztalnak, biztonságos körülmények között végezhetnek ezen újraélesztést az orvosok, a születést követően azonnal, ha erre szükség van. 

Szinte minden második babának szüksége van a kékfény kezelésre az első életnapokban az újszülöttkori besárgulás kezelésére. Az adományba kapott modern, LED-típusú fényforrások sokkal hatékonyabbak, jelentősen lecsökkentve a kezelés időtartamát, így zavartalanabb lehet a baba-mama együttlét az első életnapokban. A régi típusú lámpákhoz viszonyítva a LED-es lámpákkal gyakorlatilag felére csökkent a lámpák alatt töltött idő, ez a besárgulás mértékétől függően fél napos-egy napos kezelést jelent. A kisbabák így több időt tölthetnek orvosi beavatkozás nélkül és akár hamarabb haza is mehetnek.

„A MOL Románia adománya és a Polgár-Társ Alapítvány munkája révén kórházunkba került eszközök már használatban vannak. A gyermekosztályon naponta végeznek vizsgálatokat az ultrahang készülékkel, az onkológiai osztályon már a kényelmes fotelekben kapják a betegek a napi bennfekvéses kezeléseket, az újszülöttgyógyászati osztályon pedig a melegített asztalon vizsgálják meg a világra érkező kisbabákat. Szintén hiánypótló eszköz az adományba kapott teljesen felszerelt mentőautó, amelynek üzembe helyezése lehetővé teszi a betegszállítási rendszer átszervezését, így időben hatékonyabban és sokkal jobb körülmények között tudjuk biztosítani a páciensek elszállítását sürgősségi ellátására, konzíliumokra, különböző vizsgálatokra, illetve a hazaszállításukat. Pácienseink nevében hálásak vagyunk az adományért, amely hozzájárul ahhoz, hogy minőségibb, kényelmesebb ellátást tudjunk nyújtani a betegeinknek"- mondta Dr. Konrád Judith, a csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház menedzsere.

Az új onkológiai fotelekben kezelt páciensek beállíthatják a számukra legkényelmesebb pozíciót, így kevésbé fárasztja el és viseli meg őket az akár 4-5 órás terápia. Ezekben a fotelekben az elmúlt egy hónapban már több mint 120 beteget kezeltek. Ugyanakkor, a betegek így egy biztonságosabb ellátásban részesülhetnek, mivel szükség esetén lehetőség van ezeken az eszközökön a sürgősségi ellátásra is, és akár újraélesztésre is. A vénakeresők használata során a betegek fájdalommentesebb kemoterápiás kezelést kaphatnak, mivel segítségükkel nagy eséllyel elkerülhető a vénák sérülése.

Az orvosi műszerek, eszközök beszerzését a Polgár-Társ Alapítvány bonyolította le, a MOL Románia által biztosított adományból. A folyamatos és szoros együttműködés a kórház és a Polgár-Társ Alapítvány között a legmegfelelőbb eszközök és berendezések kiválasztását eredményezte mind technikai, mind szakmai szempontból. A beszállítókkal sikeres tárgyalásoknak köszönhetően az eszközökre szánt adomány összegéből sikerült megtakarítani jelentős összeget, amelyet további eszközök beszerzésére használnak fel, valószínűleg a közeljövőben létesítendő laboratórium felszereléséhez.

A MOL Románia a Csíkszeredai Megyei sürgősségi Kórház támogatása mellett, 425.000 euró értékben támogatta a bukaresti Marie Skłodowska Curie Sürgősségi  Kórház épületének tetején egy helikopter leszállópálya építését. Mondhatjuk, hogy ez lesz az első romániai gyermekkórház, amelynek helikopter leszállópályája van. A kórház tetején épülő leszállópálya nagyban lerövidíti a kórházba szállítási idejét a súlyos állapotban lévő beteg gyermekeknek, így lehetővé válik a sikeresebb orvosi beavatkozás.

 

A MOL - csoportról 

A MOL - csoport egy integrált, nemzetközi olaj- és gázipari vállalat, budapesti központtal, mely 26 000 fős nemzetközi és dinamikus munkaerejével, több mint 30 országában van jelen és több mint 100 éves iparági múlttal rendelkezik. A MOL kutatási és termelési tevékenységét több mint 80 éves szénhidrogén-ipari tapasztalat támogatja. Jelenleg 8 országban végez kitermelési tevékenységet és 13 országban rendelkezik kutatási eszközökkel. A MOL - csoport négy finomítót és két petrolkémiai üzemet működtet integrált ellátási lánc menedzsment keretében Magyarországon, Szlovákiában és Horvátországban. A csoport kiskereskedelmi hálózata több mint 2.000 töltőállomást számlál Közép- és Délkelet-Európa 9 országában, amelyből 218 Romániában működik.

A MOL Romániáról

A MOL Románia a MOL-csoport egyik leányvállalata, ugyanakkor Románia egyik legjelentősebb olajipari vállalata több mint 20 éves jelenléttel a hazai piacon. A MOL Románia gazdag termék- és szolgáltatás portfólióval rendelkezik az üzemanyag, kenőanyag, petrolkémiai termékek és bitumen forgalmazása területén. A vállalat 219 töltőállomást üzemeltet, valamint két üzemanyag tárolót Mezőtelegden és Gyurgyevóban (Giurgiu), valamint egy LPG terminált Mezőtelegden. A MOL Románia volt az első olyan olajipari vállalat Romániában, amely hűségprogramot indított. A MOL MultiBonus program 2 alkalommal nyert első helyezést a QUDAL romániai hűségprogramokat rangsoroló piackutatásában. 2017-től kezdődően a MOL Románia annak a NEXT-E projektnek része, amely 40 elektromos töltőállomás telepítését célozza. A MOL Románia aktív tagja a romániai közösségeknek egy olyan kiterjedt társadalmi felelősségvállalási platform révén, amely felöleli a Mentor, Gyermekgyógyító, Zöldövezet, Tehetségtámogató és a Jogosítvány a jövőhöz programokat. A körülbelül 250 alkalmazottat foglalkoztató MOL Románia székhelye Kolozsváron van, rendelkezik továbbá irodákkal Bukarestben és Aradon is.

A Polgár-Társ Alapítványról

A Polgár-Társ Alapítvány a környezet védelmét és a közösségek fejlesztését támogatja Romániában, ezáltal hozzájárulva egy fenntartható társadalom kialakításához. Az alapítvány a különböző programok és eszközök kidolgozásával és alkalmazásával, mint például adományozó programok, szervezeti támogatás, továbbképző tanfolyamok és operatív programok, felkarolja a fenntartható fejlődést és a közösségek támogatását célzó kezdeményezéseket. Az elmúlt 19 évben, adományozó programjain keresztül, a Polgár-Társ Alapítvány közel 1.200 környezetvédelmi és közösségfejlesztő projektet támogatott több mint 55 millió lej értékben.


<< Vissza
Magunkról   Programjaink Kiadványaink Sajtószoba Elérhetõség
Teljes oldaltérkép
Történetünk
Célkitűzéseink
Vezetőtanács
Munkatársaink
Díjaink
Éves jelentések
EP tagság
Támogatási statisztika / kimutatás
Adománygyüjtés
Támogatóink
Partnerségek
Aktuális programok
Lezárult programok
Könyvek
Szórólapok
Sajtómegjelenések
Médiapartnerek
Sajtóközlemények
Elérhetõségek
Üzenõfal
Látogatók száma: 4500948