Versiunea română Magyar verzió English
Fõoldal
Magunkról
Programjaink
Kiadványaink
Sajtószoba
Elérhetõség
 
Hírek és események
A MOL Románia és a Polgár-Társ Alapítvány közel 800 ezer lejre emeli a projektek támogatására szánt összeget a tizenötödik alkalommal meghirdetett Zöldövezet programban 2020-01-22  

2020. január 22., Csíkszereda - A MOL Románia és a Polgár-Társ Alapítvány tizenötödik alkalommal hirdeti meg a  Zöldövezet társadalmi felelősségvállalási programot,  amely keretében ösztönözni kívánják főként a gyerekek és a fiatalok környezetvédelmi projektekben való részvételét és a környezetvédelem iránti elkötelezettségüket. A program keretében a MOL Románia 796.000 lejt biztosít környezetvédelmi projektek megvalósítására.

„A Zöldövezet program 15 éve a természet tiszteletének szellemében oktatja és képzi a fiatalokat, ezáltal hozzájárulva a tisztább és egészségesebb környezet megteremtéséhez. A MOL Románia a közösség megbízható partnere, amely több társadalmi felelősségvállalási platform és kezdeményezés révén valósul meg, amelyek a környezet, egészség, kultúra, vagy az oktatás területeken, és amelyeken keresztül megpróbáltuk azonosítani és fedezni a közösség valós szükségleteit. A Zöldövezet program a vállalat legrégebbi társadalmi felelősségvállalási platformja, amelyen keresztül nemcsak a tisztább környezet megteremtéséhez járultunk hozzá, hanem számtalan gyermek és fiatal körében is tudatosítottuk a környezet védelmének jelentőségét." - nyilatkozta Camelia Ene, a MOL Románia ügyvezető igazgatója.

A civil szerveztek 2020. február 20-ig küldhetik be környezetvédelmi témájú pályázataikat, amelyek a program valamely komponensének pályázási feltételrendszerébe illeszkednek. A Városi zöldövezetek komponensben 11.000 lej, míg a Védett területek programrészben projektenként legtöbb 26.000 lej a megpályázható összeg.

" Az utóbbi időben szinte egyetlen nap sem telik el úgy, hogy ne kapjunk hírt a városok környezeti mutatóinak romlásáról, a zöldterületek hiányáról, a természetes élőhelyek degradációjáról, vagy a biológiai sokféleséggel kapcsolatos problémákról. A MOL Romániával közösen életbe ültetett programunk által támogatott projektek, amelyeket jelentős számú önkéntes, gyermek és lelkes felnőtt valósít meg, kis reménysugárgént hatnak, bizonyítván, hogy jó irányba is lehet és kell tenni a környezet tiszteletben tartása érdekében." - mondta Potozky László, a Polgár-Társ Alapítvány igazgatója.

A Városi zöldövezet komponens keretében pályázhatnak zöldövezetek rendezésére/létrehozására interaktív környezeti és egészségi nevelési tevékenységekkel összekötve, valamint az Európai Mobilitási Hét alkalmával (szeptember) szervezett tevékenységekre/akciókra, amelyek nagy közösségi részvételt feltételeznek, ugyanakkor környezettudatos életmódra nevelnek.

A Védett területek programösszetevő esetében olyan projektekkel lehet pályázni, amelyek célul tűzték ki a romániai védett területek népszerűsítését a helyi közösségek körében, ezáltal hozzájárulva ezen területek elfogadottságának növeléséhez. Ezen programösszetevő esetében is a civil szervezetek más szervezetekkel, közintézményekkel, valamint a tanintézményekkel partnerségben pályázhatnak.

Újdonságok a 2020-as Zöldövezet programban

Mind a Városi zöldövezetek, mind a Védett területek programrészben emelkedett a projektenként maximálisan megpályázható összeg az előző évekhez képest. A városi zöldövezetek létrehozására és rendezésére, valamint az Európai Mobilitási Hét alkalmával szervezett tevékenységekre 1.000 lejjel nőtt a projektenként elnyerhető maximális összeg, tehát legtöbb 11.000 lej pályázható.  A védett területek népszerűsítését célzó projektek esetében 6.000 lejjel emelkedett a maximálisan megpályázható összeg, így 26.000 lejnyi támogatás nyerhető projektenként.

További részletek a programról a www.zoldovezet.ro, a www.molromania.ro és a www.repf.ro weboldalakon találhatóak.

A 2019-es Zöldövezet díj nyertesei

Mivel a Városi zöldövezetek programrész keretében nagyon sok projekt ért el kiváló eredményt, a finanszírozók úgy döntöttek, hogy ebben az évben két megvalósított projektet is díjaznak, amelyek egyformán megfeleltek a díj elnyeréséhez meghatározott kritériumoknak.

A 2019-es Zöldövezet díj nyertese a Városi zöldövezetek programrészben: Petru Rareș - Szülői Egyesület

A „Petru Rareș Kollégium virágórája" című projektet a Piatra Neamț-i Petru Rareș - Szülői Egyesület ültette életbe azzal a céllal, hogy bevonja az iskola közösségét a környezetbarát és egészséges életmód népszerűsítését célzó tevékenységekbe, valamint a kollégium udvarán lévő zöld terület átalakítási tevékenységeibe.

A projekt keretében szerveztek tájékoztató jellegű, figyelemfelkeltő és kreatív újrahasznosítási ismereteket népszerűsítő, valamint különböző sporttevékenységeket. 72 önkéntest mozgósítottak a virágóra előkészítéséhez, amely több mint 270 cserje és 500 évelő növény ültetésével valósult meg. Az önkéntesek és a Petru Rareș Kollégium hallgatóinak többsége nem kevesebb, mint 460 órát töltöttek el egy 425 m2-es zöldterület rendezési tevékenységeiben, amely látványos változást eredményezett a kollégium udvarán.

A díj értéke 10.000 lej.

A 2019-es Zöldövezet díj nyertese a Városi zöldövezetek programrészben: Dési Piticot Egyesület

A "Játék, vidámság és harmónia az udvarban" című projektet a Dés-i Piticot Egyesület valósította meg. A projekt keretében az óvoda udvarán élményösvényt, labirintust és egy gyógynövényekkel beültetett kertet létesítettek, valamint közel 150 virágot ültettek el. Ugyanakkor, az óvoda kerítését vidám színekre festették, játszótéri bútorokat helyeztek el, míg a meglévőket felújították. Több mint 200 fát és cserjét ültettek el, ezzel valósítva meg a projekt fő célját, azaz a környezetvédelmi célkitűzését.  Ebben a projektben az óvodások és a közösség minden gyermeke számára ezen tevékenységek által felújították a 2500 m2-es zöldterületet, környezeti nevelési tevékenységekkel egybekötve. Mindez 30 önkéntes és a  Dés-i Piticot óvoda gyermekeinek és a szülőknek, valamint az óvoda partnereinek és a Dés-i Polgármesteri Hivatal hozzájárulásával valósult meg.

A díj értéke 10 000 lej.

A 2019-es Zöldövezet díj nyertese a Védett területek programrészben: A Biológiai Sokféleség Megőrzéséért Egyesület (Asociația pentru Conservarea Diversității Biologice)

Az "Együtt a vadon élő állatok megmentéséért - együtt a védett területekért" projektet a Focșani-i Biológiai Sokféleség Megőrzéséért Egyesület ültette életbe azzal a céllal, hogy növelje a sérült vadon élő állatok megmentésének arányát.

A vadon élő állatok rehabilitációs központja valójában kórházként működik, ahol a sérült állatokat kezelik, majd visszaengedik őket a természetes élőhelyükre. A projekt keretében vásároltak és berendeztek egy mobil épületet a sérült vagy beteg állatok elhelyezésére és kezelésére a hideg évszakban. Ugyanakkor a projektbe három védett terület kezelőit vonták be, a  Vînatori-Neamț és  Putna-Vrancea Natur Parkokat , valamint a Csalhó Nemzeti Parkot. A parkok azon személyzete, akik sérült vagy beteg állatokkal találkozhatnak, 3 elméleti és gyakorlati képzésen vettek részt, ahol a vadon élő állatok mentésével kapcsolatos tudnivalókat sajátíthatták el. Ezen kívül online elérhetővé tettek a nagyközönség számára egy útmutatót, amely a sérült állatok mentéshez szükséges információkat tartalmazza. További cél volt a helyi közösség bevonása a központ tevékenységeibe, így többek között szerveztek nyílt napot a központban, amely nagy népszerűségnek örvendett. Ugyanakkor, kialakítottak gyűjtőpontokat, ahol élelmet helyezhetnek el a közösség lakói a kezelt állatok részére. A díj értéke 10 000 lej.

A program számszerűsített eredményei

2019-ben 51 pályázat kapott támogatást összesen 695.631 lej értékben, a projektek tevékenységeiben több mint 16.500 személy vett részt. A Városi zöldövezetek programrészben támogatott projektek keretében összesen 64.429 m2 zöld területet újítottak fel, vagy hoztak létre, valamint több mint 2.200 fát, cserjét és 4.700 virágot ültettek. A Védett területek programrészben a támogatott szervezetek 2019-ben 6 tanösvényt jelöltek ki és hoztak létre védett területeken, ugyanakkor 18 Junior Ranger tábort és 215 környezetvédelmi nevelési tevékenységet szerveztek.

14 éves fennállása során a Zöldövezet program keretében 620 környezetvédelmi projekt nyert támogatást 7,5 millió lej értékben, melyekben több mint 235.000 személy vett részt, főleg gyerekek és fiatalok.

A Városi zöldövezetek programrész keretében 550.278 négyzetméternyi városi területet zöldesítettek 81.031 cserje és fa, valamint 86.932 virág elültetése révén. A Védett területek komponens keretében a szervezetek 1.272 környezetvédelmi nevelési tevékenységet, és 141 Junior Ranger tábort szerveztek, valamint 107 új tanösvényt hoztak létre Románia védett területein.

 

A MOL Romániáról

A MOL Románia a MOL-csoport egyik leányvállalata, ugyanakkor Románia egyik legjelentősebb olajipari vállalata, 25 éves jelenléttel a hazai piacon. A MOL Románia gazdag termék- és szolgáltatás portfólióval rendelkezik az üzemanyag, kenőanyag, petrolkémiai termékek és bitumen forgalmazása területén. A vállalat 227 töltőállomást, 4 bukaresti MOL töltőállomáson pedig 4 elektromos jármű (e-jármű) töltésére alkalmas töltőt üzemeltet, valamint két üzemanyag-lerakatot Mezőtelegden és Gyurgyevóban (Giurgiu), és egy LPG terminált Mezőtelegden. A körülbelül 250 alkalmazottat foglalkoztató MOL Románia székhelye Kolozsváron van, rendelkezik továbbá irodákkal Bukarestben és Aradon is. A MOL Románia volt az első olyan olajipari vállalat Romániában, amely hűségprogramot indított; a MOL MultiBonus program 2 alkalommal nyert első helyezést a QUDAL romániai hűségprogramokat rangsoroló piackutatásában. 2017-től kezdődően a MOL Románia annak a NEXT-E projektnek része, amely 40 elektromos töltőállomás telepítését célozza. A MOL Románia aktív tagja a romániai közösségeknek egy olyan kiterjedt társadalmi felelősségvállalási platform révén, amely felöleli a Mentor, Gyermekgyógyító, Zöldövezet, Tehetségtámogató és a Jogosítvány a jövőhöz programokat.

A MOL - csoportról

A MOL-csoport egy integrált, nemzetközi olaj- és gázipari vállalat, budapesti központtal, mely 25 000 fős nemzetközi és dinamikus munkaerejével, több mint 30 országában van jelen és több mint 100 éves iparági múlttal rendelkezik. A MOL kutatási és termelési tevékenységét több mint 75 éves szénhidrogén-ipari tapasztalat támogatja. Jelenleg 8 országban végez kitermelési tevékenységet és 13 országban rendelkezik kutatási eszközökkel. A MOL-csoport négy finomítót és két petrolkémiai üzemet működtet integrált ellátási lánc menedzsment keretében Magyarországon, Szlovákiában és Horvátországban. A csoport kiskereskedelmi hálózata több mint 2.000 töltőállomást számlál Közép- és Délkelet-Európa 10 országában,

A Polgár-Társ Alapítványról

A Polgár-Társ Alapítvány a környezet védelmét és a közösségek fejlesztését támogatja Romániában, ezáltal hozzájárulva egy fenntartható társadalom kialakításához. Az alapítvány a különböző programok és eszközök kidolgozásával és alkalmazásával, mint például adományozó programok, szervezeti támogatás, továbbképző tanfolyamok és operatív programok, felkarolja a fenntartható fejlődést és a közösségek támogatását célzó kezdeményezéseket. Az elmúlt 20 évben, adományozó programjain keresztül, a Polgár-Társ Alapítvány több mint 1.270 környezetvédelmi és közösségfejlesztő projektet támogatott több mint 63 millió lej értékben.

Sajtókapcsolat

Felméri Erzsébet

MOL Románia

tel: 0264-407624 | @: efelmeri@molromania.ro

 

Bándi Enikő

Polgár-Társ Alapítvány

tel: 0266/310678 | @: spatiiverzi@repf.ro

 


<< Vissza
Magunkról   Programjaink Kiadványaink Sajtószoba Elérhetõség
Teljes oldaltérkép
Történetünk
Célkitűzéseink
Vezetőtanács
Munkatársaink
Díjaink
Éves jelentések
EP tagság
Támogatási statisztika / kimutatás
Adománygyüjtés
Támogatóink
Partnerségek
Aktuális programok
Lezárult programok
Könyvek
Szórólapok
Sajtómegjelenések
Médiapartnerek
Sajtóközlemények
Elérhetõségek
Üzenõfal
Látogatók száma: 4501104