Versiunea română Magyar verzió English
Fõoldal
Magunkról
Programjaink
Kiadványaink
Sajtószoba
Elérhetõség
 
Programjaink
Az év fája

AZ  ÉV FÁJA


A fák szépek, hasznosak és a legősibb idők óta az élet alapvető jelképeként tartják számon őket. Az idők során a fák az emberiség számára élelmet, védelmet és halhatatlanságot nyújtottak. Sok nép úgy véli, hogy a lelkek, amelyek elhagynak bennünket, a fák ágain keresztül emelkednek a magasba.
A fák a táj szerves részét képezik, és ezáltal érdemesek tiszteletünkre és csodálatunkra. Teret és ápolást igényelnek, de sajnos az utóbbi időben gyakran válnak az emberi tevékenységek áldozataivá, annak ellenére, hogy legtöbbünk számára semmi sem lehangolóbb, mint egy letarolt táj.

Az Év Fája programot a Polgár-Társ Alapítvány hirdette meg 2010-2012 között. Az Europa FM média támogatója, a Think Outside the Box pedig média partnere volt a programnak.

A verseny által szerettük volna felhívni a figyelmet a fák szerepének fontosságára és környezetünk megóvására. A versenybe olyan fák történeteivel nevezhettek be, amelyek fontosak voltak a közösség számára, esetleg titokzatosak, előfordulásuk ritka, vagy amelyek helyi szimbólumként voltak ismertek.  A kiválasztás fő szempontja a fa története volt. A Polgár-Társ Alapítvány által felajánlott 3000 RON-t a nyertes fa közvetlen környezetének ápolására, rendbetételére vagy zöld terület ápolására, létrehozására illetve faültetésre fordíthatták.

 A program nagyon sikeresnek bizonyult. Ebben a két évben összesen 114 pályázat érkezett be. A döntős fák összesen 139.758 szavazatot kaptak. A program honlapját 185.000 látogató 256.000 alkalommal látogatta meg. Több mint 750 hír jelent meg a helyi, megyei és országos médiában, több tucat interjú a rádióban, televízióban. Megjelent két könyv, amelyek magukba foglalják a döntőbe bejutott és az első díjat nyert fák történeteit és a fákról készült fényképeket, valamint a kampányok leírását. A 2011-es kiadásban az egyik pályázó által küldött szomorú történet is helyet kapott, amely az ember és a fák közötti szoros kapcsolatról szól, és amely lenyűgözött bennünket. A díjazott fák részt vettek a verseny európai szakaszán is (Év Fája Európában) ahol 2011-ben a Szentlélek-i hárs elnyerte az első helyet, 2012-ben pedig a Köpeci szíl második helyezést ért el. A díjak átadására Brüsszelben került sor, az International Union for Conservation of Nature (IUCN) székhelyén.

 

 


<< Vissza


Video
Magunkról   Programjaink Kiadványaink Sajtószoba Elérhetõség
Teljes oldaltérkép
Történetünk
Célkitűzéseink
Vezetőtanács
Munkatársaink
Díjaink
Éves jelentések
EP tagság
Támogatási statisztika / kimutatás
Adománygyüjtés
Támogatóink
Partnerségek
Aktuális programok
Lezárult programok
Könyvek
Szórólapok
Sajtómegjelenések
Médiapartnerek
Sajtóközlemények
Elérhetõségek
Üzenõfal
Látogatók száma: 5572368