Versiunea română Magyar verzió English
Fõoldal
Magunkról
Programjaink
Kiadványaink
Sajtószoba
Elérhetõség
 
Programjaink
Civil Alap (Norvég Alap) - Első forduló

 

 

 

Pályázati felhívás Fenntartható Fejlődés Témakörben a Civil Támogatási Alap keretén belül

 

A Polgár-Társ Alapítvány meghirdeti pályázati felhívását FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS Témakörben a Civil Támogatási Alap első fordulója keretén belül, a Norvégia, Izland és Liechtenstein által támogatott EGT Finanszírozási Mechanizmus 2009-2014 részeként.

A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS témakör általános célja a fenntartható fejlődés támogatása és a környezet állapotának javítása Romániában a civil szervezetek hozzájárulása és társadalmi részvétel által. Jelen Témakör keretén belül olyan projektek részesülnek támogatásban, amelyek a következő pályázati területekhez tartoznak: éghajlatváltozás, biológiai sokféleség- és tájmegőrzés, ökoturizmus, környezetvédelmi érdekképviselet és „watchdog" tevékenységek / fokozott környezeti tudatosság és társadalmi részvétel a környezeti döntéshozatalban, környezeti nevelés.

A támogatás teljes kerete a Fenntartható Fejlődés Témakör pályázati felhívásának első fordulójában 2.100.000 euró.

A támogatás civil szervezetek számára van meghirdetve. További információk a pályázható szervezetek körével kapcsolatosan megtalálhatóak a Pályázati útmutatóban. A pályázati dokumentumok csak román nyelven állnak rendelkezésre.

Egy pályázó szervezet legtöbb 2 pályázatot nyújthat be a Fenntartható Fejlődés Témakör jelen felhívására, amelyek közül csak 1 pályázatot lehet benyújtani makroprojektek (75.001 - 150.000 euró értékű finanszírozás) támogatására.

A pályázatok benyújtásának határideje 2013. július 31.

A potenciális pályázók a jelen felhívással kapcsolatos kérdéseiket a következő elérhetőségen tehetik fel e-mailben, telefonon vagy faxon legkésőbb július 25.-ig (beleértve): Antal Imola - Programfelelős, e-mail: environment@repf.ro; telefon: 0266 310 6780266 310 678, fax: 0266 310 678.

A válaszokat legkésőbb 2013. július 29.-ig közöljük és azokat a kérdéseket, amelyek relevánsak lehetnek a többi pályázó számára, a válaszokkal együtt, közzétesszük a Program honlapján és a Polgár-Társ Alapítvány honlapján.

Annak érdekében, hogy kisegítsük a lehetséges pályázókat, 5 általános tájékoztató ülés kerül megszervezésre, részletes információkat nyújtva a Civil Támogatási Alap 5 Témakörének kiírásával kapcsolatosan.

A Pályázati útmutató és a kapcsolódó mellékletek letölthetőek a "Letölthető dokumentumok" mappára kattintva (ezen oldal jobb felső sarkában). 

 

*****

 

 

A civil társadalom támogatása az egyik kulcsfontosságú prioritása a Norvégia, Izland és Liechtenstein által támogatott EGT Finanszírozási Mechanizmusnak 2009-2014 közötti időszakban, amint az a Romániával kötött Együttműködési Megállapodásban is megfogalmazódott az EGT Finanszírozási Mechanizmus megvalósítását illetően.  

A Civil Társadalom Fejlődéséért Alapítvány és partnerei a Polgár-Társ Alapítvány és az Erőforrás Központ a Róma Közösségekért közös konzorciumban végzi a Civil Támogatási Alap pályázati program lebonyolítását Romániában.

A romániai Civil Támogatási Alap általános célja "a civil társadalom fejlődésének megerősítése és fokozott hozzájárulás a társadalmi igazságossághoz, demokráciához és fenntartható fejlődéshez", és hozzájárul az EGT Finanszírozási Mechanizmus általános célkitűzéseihez, hogy csökkentse a gazdasági és társadalmi egyenlőtlenségeket az Európai Gazdasági Térségben és erősítse a kétoldalú kapcsolatokat Románia és a támogató országok között (Norvégia, Izland és Liechtenstein).

A Program hozzájárul a kormányzás javításához Romániában, ösztönözve az aktív állampolgári részvételt, a civil szervezetek hatékony és széleskörű részvételét politikák megvitatásában és konkrét intézkedésekben, mint például a korrupcióra és a jogállamiságra vonatkozó kérdésekben.

A támogató országokkal való kétoldalú kapcsolatok építését ösztönzi a Civil Támogatási Alap, a hálózatépítés és együttműködés érdekében a támogató országok szervezeteivel, információ átadás és tapasztalatcsere céljából.

A Civil Támogatási Alap az alábbi 5 témakörben kidolgozott projektekhez nyújt támogatást:

 • Részvétel - a Civil Társadalom Fejlődéséért Alapítvány által lebonyolítva
 • Társadalmi igazságosság - a Civil Társadalom Fejlődéséért Alapítvány és az Erőforrás Központ a Róma Közösségekért által lebonyolítva
 • Fenntartható fejlődés - a Polgár-Társ Alapítvány által lebonyolítva
 • Jóléti szolgáltatások - a Civil Társadalom Fejlődéséért Alapítvány által lebonyolítva
 • Szervezetfejlesztés. Hálózatok és koalíciók - a Civil Társadalom Fejlődéséért Alapítvány által lebonyolítva

A Program keretén belül finanszírozott projektek hozzájárulnak a következő eredmények eléréséhez:  

 • Aktív állampolgárság elősegítése
 • A civil szervezetek fokozott bevonása a helyi, regionális és országos kormányzás politikai és döntéshozatali folyamataiba
 • Ágazatközi partnerségek fejlesztése, különösen kormányzati szervekkel helyi, regionális és / vagy országos szinten
 • Demokratikus értékek népszerűsítése, beleértve az emberi jogokat
 • Érdekképviseleti és „watchdog" szerepek fejlesztése
 • Partnerségben működő civil szervezetekből álló hálózatok és koalíciók fejlesztése
 • Megerősített szervezeti kapacitás és kedvező környezet létrehozása a civil szféra számára
 • Fokozott hozzájárulás a fenntartható fejlődéshez
 • Jóléti szolgáltatások fokozott nyújtása meghatározott célcsoportok számára
 • Társadalmilag sérülékeny csoportok megerősítése

A pályázók ösztönözve vannak, hogy projektjeikben érintsék az alábbi horizontális témaköröket: gyűlöletbeszéd, szélsőségesség és gyűlölet-bűncselekmények, rasszizmus és idegengyűlölet, homofób viselkedésminták, antiszemitizmus, tolerancia és multikulturális megértés, romák, szexuális zaklatás, nők elleni erőszak és emberkereskedelem.

A Program által támogatott minden projekt köteles betartani az alábbi elveket:

 • Jó kormányzás
 • Fenntartható fejlődés (társadalmi, gazdasági és környezeti szempontból)
 • Nemek közti egyenlőség

A Polgár-Társ Alapítvány a Fenntartható Fejlődés témakör lebonyolításáért felel a 2013-2016 közötti időszakban.

A témakörre szánt teljes keret 3.500.000 euró.

 

 


<< Vissza


Magunkról   Programjaink Kiadványaink Sajtószoba Elérhetõség
Teljes oldaltérkép
Történetünk
Célkitűzéseink
Vezetőtanács
Munkatársaink
Díjaink
Éves jelentések
EP tagság
Támogatási statisztika / kimutatás
Adománygyüjtés
Támogatóink
Partnerségek
Aktuális programok
Lezárult programok
Könyvek
Szórólapok
Sajtómegjelenések
Médiapartnerek
Sajtóközlemények
Elérhetõségek
Üzenõfal
Látogatók száma: 5389865